Zaterdag 14 juli 2018 // Festivalpark, Werchter
Zaterdag 14 juli 2018 // Festivalpark, Werchter

21:45 - 23:00

Kraftwerk 3-D

Na het wereldwijde succes van hun 3D-concerttournees komen de electropioniers van Kraftwerk naar TW Classic 2018! De 3D-concerten van Kraftwerk combineren muziek en performancekunst, en zijn dus als het ware een “Gesamtkunstwerk – a total work of art.”

Het multimediaproject Kraftwerk werd in 1970 door Ralf Hütter en Florian Schneider in het leven geroepen. Ze richtten hun elektronische Kling Klang Studio op in het Duitse Düsseldorf, waar alle Kraftwerk-albums werden samengesteld en geproducet.

Tegen midden jaren 70 genoot Kraftwerk internationale erkenning voor hun revolutionaire elektronische soundscapes en muzikale experimenten met robotica en andere technische innovaties. Met hun visie op de toekomst creëerde Kraftwerk de soundtrack voor het digitale tijdperk van de 21e eeuw.

Door in hun composities innovatieve technieken, synthetische stemmen en gecomputeriseerde ritmes te gebruiken, hebben ze wereldwijd en in een groot aantal muziekgenres invloed gehad: van electro over techno en synthpop tot hiphop.

Elk liveoptreden van Kraftwerk – Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert, Falk Grieffenhagen – getuigt van hun geloof dat zowel mens als machine een bijdrage kunnen leveren.

Na de retrospectieve van hun 3-D The Catalogue in het Museum of Modern Art in New York in 2012, veranderde Kraftwerk de laatste jaren volledig van koers om terug te keren naar hun roots in de Düsseldorfse kunstscene van de late jaren zestig.

Na de 3D-concertreeks in het MoMA waren er nog voorstellingen in de Tate Modern Turbine Hall (Londen), Akasaka Blitz (Tokio), het Sydney Opera House (Sydney), de Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), de Fondation Louis Vuitton (Parijs), de Neue Nationalgalerie (Berlijn) en het Guggenheim Museum (Bilbao).

In 2014 sleepten Ralf Hütter en zijn gewezen partner een Grammy Lifetime Achievement Award in de wacht. Bovendien ontving Kraftwerk in januari 2018 een Grammy (est dance/electronic album) voor 3-D The Catalogue, een hightech herwerking van hun albums.